PERU, 15 dni - z možnostjo podaljšanja v AMAZONIJO (5 dni) - ZAGOTOVLJENO!

 

Odhod: 15. september 2018
Povratek: 29. september 2018  ALI 04. oktober 2018 v primeru podaljšanja  po Amazoniji (program spodaj)

Andi so nesramno zarezali v to deželo. 
Na eni strani so ustvarili tako suho pokrajino, 
da še po dveh tisočletjih lahko občudujemo 
skrivnostne like v tleh puščave v Nazci, na 
drugi pa večno zelenje amazonskih gozdov. 
Tam visoko na sredi, ob modrem jezeru in
vijugasti reki, pa se sprehajamo med 
Inkovskimi ostanki. 

Posebnosti potovanja:
- odlično slovensko vodenje
- preverjen in že izveden program z zadovoljnimi potniki v preteklosti  
- brez dodatnih doplačil na poti
- MOŽNOST PODALJŠANJA ZA POTEP PO AMAZONIJI 

Različica za tiskanje
15. SEPTEMBER, 1. dan Ljubljana – Benetke - Madrid ali Amsterdam – Lima 


Zbor v Ljubljani in organiziran prevoz do Benetk, od koder poletimo do enega od evropskih letališč, nato pa nadaljujemo do glavnega perujskega mesta Lime. Po ureditvi obmejnih formalnosti sledi prevoz do hotela v Mirafloresu, modernem delu mesta. Nočitev.

 


16. SEPTEMBER, 2. dan Lima – Cuzco 

Zjutraj se odpravimo nazaj na letališče in poletimo preko Andov do inkovske prestolnice Cuzco, ki leži 3.400 m nad morjem. Mesto, ki so ga pred dobrimi petsto leti zgradili Inki nas navduši s svojo arhitekturo, ki je krasna mešanica veličastne inkovske gradnje in prefinjene španske kolonialne arhitekture. Za prilagoditev na višino se lahkotno sprehodimo po ozkih mestnih ulicah do glavnega trga, kjer zamenjamo denar in si za pozno kosilo privoščimo kaj z bogatega perujskega jedilnega lista.

 

 

 


17. SEPTEMBER, 3. dan Cuzco 

Peš se odpravimo do približno uro oddaljene inkovske trdnjave Sacsayhuaman, ki leži kakšnih dvesto višinskih metrov nad mestom. Mogočni inkovski zidovi nas prvič soočijo z vprašanjem, ki si ga bomo na poti zastavili še mnogokrat – kako jim je uspelo s tehnologijo, ki so jo takrat poznali, zgraditi tako veličastne zgradbe? Sprehod med zidovi nas popelje petsto let nazaj k skrivnostnim obredom te neverjetne civilizacije. Z vrha nad trdnjavo pogledamo na Cusco še iz ptičje perspektive, potem pa se vrnemo na glavni mestni trg, ki ga krasita veličastna katedrala in filigranska Jezuitska cerkev. Obisk katedrale nam razodene še drugo zgodbo, tisto o španskem osvajanju inkovskega kraljestva in o moči katoliške cerkve, seznani pa nas tudi z eno najpomembnejših južnoameriških umetnostnih smeri – Cuscensko slikarsko šolo. Nedaleč od glavnega trga vstopimo v najpomembnejše inkovske templje, imenovane Quorikancha, ki po natančnosti gradnje mejijo na popolnost. Tukaj je bil za Inke “popek sveta” in od tod so se njihovi svečeniki obračali k bogovom. Kakšno urico, ki nas še loči do noči izkoristimo za spoznavanje s perujsko kulinariko in domačo obrtjo.

 

  


18. SEPTEMBER, 4. dan Cuzco – Pisac – Vale Sagrado – Ollantaytambo 

Za dva dni zapuščamo Cusco. Odpeljemo se do inkovskega svetišča Quenko, kjer se sprehodimo skozi kratek labirint, ki so ga narava in Inki izklesali v veliko monolitno skalo. Sredi veličastne andske narave obiščemo zavetišče za živali, kjer se med drugim seznanimo z vsemi štirimi andskimi sorodniki kamel: lamo, alpako, vikunjo in gvanakom. Kmalu se globoko pod nami odpre barvita Valle Sagrado, oziroma Sveta dolina z mestecem Pisacom, ki se ponaša z najbolj živopisno tržnico v Peruju. A preden jo obiščemo, nas čaka še sprehod po inkovskih ruševinah, ki bdijo visoko nad mestom. Razgledna steza nas vodi nad globokimi pečinami, ter skozi predor vse do osrednjih svetišč. Po kosilu nas čaka prijetna vožnja po rodovitni Sveti dolini, polni indijanskih vasi, pred večerom pa še en sprehod med bazeni solin Maras. Dan zaključimo v vasici s težko izgovorljivim imenom Ollantaytambo. 

 

 


19. SEPTEMBER, 5. dan Ollantaytambo – Machu Picchu – Cuzco 

Zelo zgodaj zjutraj se z vlakom odpeljemo do kraja Aguas Calientes, odkoder nadaljujemo z avtobusom do najlepšega kraja na svetu. Ko se umikajo jutranje meglice, je že tako skrivnostni Machu Picchu še za odtenek bolj čaroben. Ni skrivnost, kdaj in kako je mesto nastalo, še vedno pa ostaja skrivnost, čemu je bilo namenjeno. So tod bivali tisti najpomembnejši svečeniki? So morda v mestu bivale device Sonca? Kakorkoli že, dejstvo je da ga Španci niso nikoli odkrili in da sedaj stoji pred nami v vsej svoji lepoti. Sprehajali se bomo med ruševinami svetišč in posedali ter uživali v neverjetnih razgledih. Sredi popoldneva se vrnemo v Aguas Calienetes in nato z vlakom proti nam že znanemu Cuzcu.

 

 


20. SEPTEMBER, 6. dan Cuzco – Altiplano – Puno 

Po zajtrku zapustimo Cuzco in se po dolini zgornjega toka reke Urubambe počasi dvigamo proti 4400 metrov visokemu prelazu La Raya, od koder se spustimo na Altiplano, visoko Andsko planoto. Pot nas vodi med živopisnimi indijanskimi vasmi, prostranimi pašniki in mogočnimi šesttisočaki. Bolj se bližamo jezeru Titikaka, širši so razgledi. Altiplano je bilo nekoč davno morje, od katerega je ostalo le jezero Titikaka in pa neskončna planota, polna sonca in visokogorske svetlobe. Prav nič čudnega ni, da so ravno tod Inki pričeli častiti Intija, boga sonca. Med potjo si bomo ogledali Andsko Sikstinsko kapelo v Andahuaylillasu, skriti biser cerkvene dediščine, ter Virakočino svetišče v Raqchiju. Dan zaključimo v vedno živahnem  Punu, mestu ob jezeru Titikaka.

 

 


 21 .SEPTEMBER, 7. dan Puno – Titikaka – Uros – Taquile - Puno 

Titikaka velja s svojimi 3800 metri za najvišje plovno jezero na svetu. Morda to sploh ni res, zagotovo pa je to največje jezero na tako veliki nadmorski višini. S čolnom se najprej zapeljemo do plavajočih otokov Uros. Domačini jih že tisočletja gradijo iz trsja, ki raste v plitvinah tega jezera. Nekoč so otoki zanje predstavljali varnost pred plemeni s celine, zadnja leta pa jim vse bolj predstavljajo ekonomsko varnost. Nadaljujemo do pravega otoka Taquile, kjer vaščani strogo nadzirajo obisk turistov in s tem ohranjajo pristnost vaškega življenja. Na otoku ni hotelov in restavracij, zato nam z okusnim kosilom postrežejo gostoljubni domačini kar v enem od svojih domovanj. Po kosilu se na lagoden sprehod po  otoku, pozno popoldan pa se vrnemo nazaj v Puno.

 

 


 22. SEPTEMBER, 8. dan Puno – Sillustani – Kanjon Colca 

Po zajtrku zapustimo Puno. Najprej obiščemo čarobni predinkovski Sillustani, ki leži na planoti nad tihim jezerom Umayo. Do kanjona Colca, kamor smo ta dan namenjeni, nas čaka vožnja po sanjavi visokogorski pokrajini. Ko zapustimo Altiplano se najprej mimo gorskih jezer, včasih polnih flamingov, dvignemo na 4500 metrov visoko planoto, kjer se pasejo številne lame in alpake. A ta dan nas čaka še en prelaz – 4910 metrov visoko razgledišče sredi vulkanov. V kanjon Colca se spustimo že v temi in ko se naslednji dan prebudimo, je presenečenje, kod smo se znašli še toliko večje.

 

 


23. SEPTEMBER, 9. dan Kanjon Colca – Cruz del Condor – Arequipa

Kanjon Colca velja s svojimi dobrimi tri tisoč metri za enega najglobljih kanjonov na svetu. Fantastična pokrajina, kot krpanka barvita polja, prepredena s številnimi terasami. Domačini v barvitih nošah in z značilnimi klobuki. Mimo slikovitih vasi se odpeljemo nad strmimi bregovi kanjona do razgledišča imenovanega Cruz del Condor. V pečinah pod križem gnezdi nekaj deset kondorjev, teh največjih letalcev na svetu. Če nam bodo bogovi in vreme naklonjeni bomo priča neverjetni predstavi teh, za Inke svetih živali. Najprej drobne pike globoko pod nami se počasi dvigajo, dokler nas ne preletijo čisto nad našimi glavami. Pesem El Condor Pasa šele sedaj dobi pravi pomen. Na poti nazaj se ustavimo v Chivaju, upravnem središču Colce, potem pa se vrnemo na sinočnjih 4910 metrov. In peš še kakšen meter više. Preden se znajdemo v Arequipi nas čaka še prava andska pampa, okrašena z visokimi vulkani in prostranstvi polnimi vikunj. Večerni sprehod po Arequipi.

 

 


24. SEPTEMBER, 10. dan Arequipa 

Arequipa je belo mesto. Država v državi. Samooklicana republika in najlepše perujsko kolonialno mesto. Dopoldan obiščemo samostan svete Katarine. Barvite hiše in ulice, vrtovi ter dvorišča dajejo samostanu občutek mesta v mestu, zgodba ki se je odvijala za temi zidovi, pa nam razkrije kakšno je bilo življenje pred slabimi petsto leti. In to ne samo znotraj zidov samostana. V bližnjem muzeju obiščemo Juanito, inkovsko izbrano deklico, ki so jo pred več kot pol tisočletja Inki pospremili na 6300 metrov visoki vulkan Ampato in jo podarili bogovom v zameno za njihovo naklonjenost. Prosto popoldne izkoristimo za pohajanje po Arequipi. Morda se odpravimo na tržnico, morda po trgovinah, ali pa zgolj posedamo na najlepšem trgu v Južni Ameriki in uživamo.

 

 


25. SEPTEMBER, 11. dan Arequipa – Nazca 

Dokončno zapustimo velike nadmorske višine in se spustimo do Pacifika. Čaka nas še en del potovanja – puščava Atacama, ena najbolj suhih pokrajin na svetu. Divja in lepa pokrajina, ki na vsakem koraku preseneti z drugačno sliko. Ustavimo se ob morju, da namočimo noge, ter splašimo ptice, na tržnici v Camani si privoščimo sok ali morda cheviche, potem pa se počasi odpeljemo proti Nazci. Puščava ozeleni vsakokrat, ko prečkamo kakšno od mnogih rek, ki so se prebile z Andov do morja. V večernih urah prispemo v Nazco, kraja z »največjo« uganko na svetu.

 

 


26. SEPTEMBER, 12. dan Nazca – Paracas 

Zakaj so pred skoraj dva tisoč leti Indijanci Naski izrisali te skrivnostne like v puščavo, če pa so vidni le iz zraka? So res morda znali že leteti? V skladu z vremenskimi razmerami si privoščimo jutranji polet z letalom nad neverjetnimi slikami in črtami, z razglednega stolpa pa si popoldan še od bliže pogledamo dva izmed likov: drevo in roke. Popoldan se odpeljemo do oaze z jezercem, ki se skriva sredi visokih sipin v Huacachini. Po mirnem sprehodu okoli jezerca se odpeljemo do Paracasa. Večer preživimo v eni od restavracij ob mestni plaži pripravljajo izvrstne morske dobrote.

 

 


27. SEPTEMBER, 13. dan Paracas Lima 

S čolnom obkrožimo otočje Ballestas, kjer ima zatočišče veliko število živalskih vrst – od ptičev do morskih levov, celo pingvini se najdejo vmes. Nekateri to otočje imenujejo tudi mali Galapagos in to ne brez razloga. Bližnji narodni park Paracas se ne sklada z našimi pojmovanji narodnih parkov. Ni jezerc, ni smrek in rečic. Je pa ena najbolj neokrnjenih slanih puščav, polna ptic in vetrov z Oceana. Sprehodi po samotnih obalah, nas še zadnjič odzibljejo po perujski neskončnosti. Popoldan se odpeljemo proti Limi. Nočitev v glavnem mestu.

 

 


 

28. SEPTEMBER, 14. dan Lima – Madrid ali Amsterdam

Dopoldan se sprehodimo po zgodovinskemu delu Lime. Vstopimo v katedralo, kjer je pokopan konkvistador Francisco Pizarro. V bližnjem samostanu svetega Frančiška si ogledamo neverjetno knjižnico, zatem pa zavijemo na kosilo v kakšno od tipičnih limenskih restavracij. Popoldan se odpravimo proti letališču. Večerni let proti Evropi. 
*ALI OPCIJA PODALJŠANJA V AMAZONIJO (PROGRAM SPODAJ)

 29. SEPTEMBER, 15. dan Madrid ali Amsterdam – Benetke – Ljubljana
 
Preko enega od evropskih letališč poletimo do Benetk, kjer nas počaka prevoz in nas odpelje nazaj v Ljubljano.

 


PRIJAVA IN INFORMACIJE: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  ali 01 320 06 08  

 

CENA POTOVANJA:  2.990 EUR osebi 

Cena je izračunana na osnovi 15 prijavljenih potnikov.

Doplačilo v primeru manjšega števila prijavljenih potnikov:  
8 – 10 potnikov:   300 EUR po osebi
11 – 12 potnikov: 200 EUR po osebi
13 – 14 potnikov:  100 EUR po osebi


V ceno je vključeno:

 • prevoz iz Ljubljane do letališča v Benetkah in nazaj
 • let Benetke – Lima – Benetke (preko enega od evropskih letališč) v ekonomskem razredu 
 • vse letališke takse
 • lokalni let Lima – Cuzco
 • vse nočitve z zajtrki v dvoposteljnih sobah v hotelih 3*
 • 1 x kosilo na otoku Taquile
 • vsi prevozi po Peruju s turističnim mini busom ali kombijem
 • vlak do Machu Picchuja in nazaj
 • prevoz s čolnom na jezeru Titikaka
 • prevoz s čolnom na otočju Ballestas
 • panoramski polet z letalom v Nazci
 • vse vstopnine po programu
 • vse napitnine v Peruju
 • slovensko vodenje

 

 V ceno ni vključeno:     

 • kosila in večerje, (razen 1 x kosila na otoku Taquile)
 • zavarovanja (zdravstvena, rizik odpovedi – opcijsko, uredimo po želji)
 • stroški po osebnih naročilih

 

 Opcijska doplačila:

 • zavarovanje v primeru odpovedi (v primeru zdravstvenih razlogov): 5,5 % cene
 • zdravstveno zavarovanje na poti (cena odvisna od izbranega paketa, od 18,99 EUR do 28,48 EUR)
 • Doplačilo za enoposteljno sobo: 360 EUR

 

Način plačila: Ob prijavi se poravna 1.100 EUR (+ eventuelno zavarovanje), preostanek pa 3 tedne pred odhodom na pot.

Najmanjše število potnikov za izvedbo potovanja: 10

Doplačila – s plačilom potovanja so plačane vse zgoraj naštete stvari – torej na poti NI nobenih doplačil več, kot so razne vstopnine, napitnine,...

Nočne vožnje – v našem programu NI nobenih nočnih voženj - torej vse nočitve so v hotelih!

Viza: Za obisk Peruja slovenski državljani ne potrebujemo vize. Veljavnost potnega lista pa mora biti še najmanj 6 mesecev po zaključku potovanja.
Cepljenja: Za obisk Peruja je priporočljivo cepljenje proti rumeni mrzlici. Glede podrobnosti se je najbolje obrniti na Ambulanto za potnike, ki jo najdete v vseh večjih slovenskih mestih. Na internetu pa na: http://www.zdravinapot.si/
 
PRIJAVA IN INFORMACIJE NA This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  ALI 01 320 06 08 
 


POTEP PO DEŽEVNEM GOZDU AMAZONIJE – podaljšek potovanja po Peruju, september 2018

 

Amazonski deževni gozdovi so zelena pljuča našega planeta. Tu v neskončnih prostranstvih gozdov in med labirinti rečnih okljukov še vedno bivajo staroselska plemena, ki se jih vpliv belih priseljencev še ni kaj dosti dotaknil in so zato ohranila svojo prvobitnost, prav tako pa v tem zapletenem in občutljivem eko sistemu najdemo neverjetno množico živali in rastlin. Več kot polovica Peruja leži v amazonski nižini in kar nekako logično je potovanje po Peruju podaljšati še za nekaj dni in obiskati to enkratno pokrajino.

Po zaključku potovanja po Peruju smo pripravili še opcijski pet dnevni podaljšek v Amazonijo:

 28. SEPTEMBER, 14. dan Lima

Na ta dan našega potepanja po Peruju se bo del skupine odpravil proti domu, tisti ki podaljšamo pot v Amazonijo pa še eno noč prespimo v Limi. (zajtrk)


 29. SEPTEMBER, 15. dan Lima – Puerto Maldonado

Zgodaj zjutraj prevoz do letališča in polet preko Andov v amazonsko nižino, v mesto Puerto Maldonado. Po ogledu mesteca in slikovite tržnice, kjer domačini prodajajo eksotično sadje in izdelke domače obrti, se bomo vkrcali v čolne in se odpeljali v osrčje Narodnega rezervata Tambopata. Po dobrih dveh urah vožnje po slikoviti reki Tambopata se bomo izkrcali v lodgu, ki bo naš dom za naslednje štiri dni. Sledi nastanitev v prijetnih lesenih kolibah in počitek, zvečer pa nas lokalni vodniki že odpeljejo na prvo raziskovanje nočnega deževnega gozda, polnega nam neznanih zvokov. (zajtrk, kosilo na čolnu, večerja v lodgu)

 


 30. SEPTEMBER, 16. dan Narodni rezervat Tambopata

Po zgodnjem zajtrku se odpravimo na dobri dve uri dolg sprehod do jezera Sachavacayok. Med sprehodom nas bodo lokalni vodniki spoznali z raznimi zdravilnimi rastlinami, z malo sreče pa bomo videli že tudi prve živali. Nato se bomo s kanuji zapeljali po jezeru, kjer bivajo različne ptice – od tukanov, do papagajev, med sesalci pa morda opazimo orjaške vidre ali divje prašiče, z veliko sreče pa celo anakondo. Na povratku v lodge se lahko preizkusite v ribolovu na piranje, ali pa si v lodgu privoščite miren počitek v visečih mrežah ob reki. Zgodaj zvečer se odpravimo na džungelsko simfonijo, med katero bomo iskali kajmane in kapibare. (zajtrk, kosilo ob jezeru, večerja v lodgu)

 


 1. OKTOBER, 17. dan Narodni rezervat Tambopata

Vstanemo že precej pred sončnim vzhodom in se s čolni odpeljemo do skritega kotička ob reki, kjer smo priča neverjetnemu prizoru – sem, v Chuncho, pride zjutraj množica papig, ki posedajo na glineni steni, ter s kljuni praskajo glino, ki jo nujno potrebujejo za pravilno delovanje svojega prebavnega sistema. Zajtrk si bomo privoščili ob t.i. Mačjih slapovih, po njem pa se odpravimo na raziskovanje deževnega gozda – danes morda vidimo opice in se seznanjamo z izredno bogato floro. Popoldan lahko po želji tudi zaplavamo v slapovih. Sredi popoldneva se vrnemo v mirno zavetje lodga. (zajtrk in kosilo med izletom, večerja v lodgu)

 


 2. OKTOBER, 18. dan Narodni rezervat Tambopata – Puerto Maldonado – Lima

Po zajtrku se še zadnjič vkrcamo v čolne in se odpeljemo nazaj proti Puertu Maldonadu. Če bomo dovolj zgodni, nas sončni vzhod pričaka na sami reki, za slovo pa nam pomahajo opice vriskači, ki so nas budile pretekla jutra. Po prihodu na letališče sledi let do Lime in prevoz do hotela. (zajtrk)

 


 3. OKTOBER, 19. dan Lima – Madrid ali Amsterdam

Dopoldan gremo še na kakšen sprehod po vedno živahnem glavnem mestu, popoldan pa se odpravimo proti letališču, od koder poletimo proti Evropi. (zajtrk)

 


 4. OKTOBER, 20. dan Madrid ali Amsterdam – Ljubljana

Po pristanku v Madridu ali Amsterdamu nas čaka še polet do Benetk in nato prevoz do Ljubljane.

 


PRIJAVA IN INFORMACIJE: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   ali  01 320 06 08  

 

CENA POTOVANJA (KOT DODATEK K POTOVANJU "PERU 2018"):  790 EUR po osebi 

Cena je izračunana na osnovi 15 prijavljenih potnikov.

V primeru manj kot 8 prijavljenih potnikov potovanja ne moremo zagotoviti.

Doplačilo v primeru manjšega števila prijavljenih potnikov:  
8 – 10 potnikov:    110 EUR po osebi
11 – 12 potnikov:   80 EUR po osebi
13 – 14 potnikov:   40 EUR po osebi


Izlet v Amazonijo je zamišljen kot podaljšek potovanja po Peruju in ne kot samostojno potovanje.

  
V ceno je vključeno:

 • Lokalni let Lima – Puerto Maldonado
 • lokalni let Puerto Maldonado - Lima
 • vse letališke takse
 • 2 dodatni nočitvi v Limi v dvoposteljnih sobah z zajtrkom
 • 3 nočitve v lodgu v Amazoniji v dvoposteljnih kočah s preprosto kopalnico in WCjem
 • polni penzion v času bivanja v Amazoniji (glej opis v programu)
 • vsi prevozi na in z letališč
 • vse vstopnine
 • vse napitnine
 • slovensko vodenje in vodenje lokalnih vodnikov

 

 V ceno ni vključeno:     

 • prehrana, ki ni omenjena v programu
 • zavarovanja (zdravstvena, rizik odpovedi – opcijsko, uredimo po želji)
 • stroški po osebnih naročilih

 

 Opcijska doplačila:

 • zavarovanje v primeru odpovedi (v primeru zdravstvenih razlogov): 5,5 % cene
 • zdravstveno zavarovanje na poti (cena odvisna od izbranega paketa, od 18,99 EUR do 28,48 EUR)
 • Doplačilo za enoposteljno nastanitev: 150 EUR

 

Način plačila: Ob prijavi se poravna 300 EUR (+ eventuelno zavarovanje), preostanek pa 3 tedne pred odhodom na pot.

Najmanjše število potnikov za izvedbo potovanja: 8

Doplačila – s plačilom potovanja so plačane vse zgoraj naštete stvari – torej na poti NI nobenih doplačil več, kot so razne vstopnine, napitnine,...

Nočne vožnje – v našem programu NI nobenih nočnih voženj - torej vse nočitve so v hotelih!


Cepljenja: Za obisk Amazonije je zelo priporočljiva zaščita prti malariji. Glede podrobnosti se je najbolje obrniti na Ambulanto za potnike, ki jo najdete v vseh večjih slovenskih mestih. Na internetu pa na: http://www.zdravinapot.si/

PRIJAVA IN INFORMACIJE NA This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  ALI 01 320 06 08 

 

Ljubljana, 30.10.2017