Mongolija, Dežela neskončnega modrega neba, 14 dni

 

Odhod: 7. julij 2018
Povratek: 20. julij 2018 

Potepanje po Mongoliji je tako drugačno in samosvoje, da ga težko primerjamo s katerimkoli drugim potovanjem. Kljub temu, da je nekoč mogočno mongolsko cesarstvo segalo skoraj do naših krajev, pa danes o njem ne najdemo kakšnih velikih pomnikov in spomenikov. Še celo tega ne vemo, kje je pokopan njegov veliki vodja Džingiskan. Nam pa zato današnja Mongolija ponuja potovanje po slikovitih prostranih stepah, kjer se pasejo jaki in divji konji, prijazni in gostoljubni domačini pa ohranjajo svoje pol nomadsko življenje. Čeprav ujeta med mogočni sosedi Rusijo in Kitajsko pa Mongolija kljub vsemu uspešno ohranja svojo kulturno identiteto. Naše potovanje nas bo vodilo v neokrnjeno naravo severno zahodno od glavnega mesta, med zelene planjave in gozdove, ter med čudovita modra jezera.

 

7. JULIJ, 1. dan Ljubljana – polet proti Mongoliji

Dobimo se v Ljubljani in se z organiziranim prevozom odpeljemo do enega od bližnjih letališč (najverjetneje Zagreb ali Benetke), nato pa z vmesnim postankom poletimo proti vzhodu.


8. JULIJ, 2. dan Ulanbator

Po pristanku letala v glavnem mestu Mongolije sledi prevoz do hotela, nastanitev in kratek počitek.

Ulanbator je mesto, kjer se prepletata sodobnost in tradicija, medtem ko v centru mesta najdemo moderne steklene zgradbe, nas na obrobju pričakajo naselja iz tradicionalnih jurt, oziroma gerov, kot jim danes pravijo Mongolci. Popoldan si bomo ogledali glavne znamenitosti Ulanbatorja: glavni trg s spomenikom velikemu Džingiskanu, ter Gandan, osrednji budistični tempelj. Nato se bomo zapeljali še na vzpetino nad mestom, kjer stoji tako imenovani Zaisan Memorial, spomenik v čast padlim mongolskim in ruskim vojakom v drugi svetovni vojni. Od tod  je tudi krasen panoramski pogled na hitro rastoči Ulanbator. (večerja, nočitev v hotelu 4*)

 

 


9. JULIJ, 3. dan Ulanbator – Khogno Khan

Po zajtrku se posedemo v neuničljive ruske kombije s štirikolesnim pogonom, s katerimi se bomo za naslednje dni podali v mongolska prostranstva in brezpotja. Kmalu po tistem, ko zapustimo Ulanbator, nas ob poti pričaka podeželje s slikovitimi vasmi, ter prve stepe, polne krav, ovac, konj in znamenitih kašmirskih koz. Ko popoldan zagledamo obrise peščenih sipin, nas od našega ger kampa, ujetega med gore Khongo Khana, loči le še nekaj kilometrov. (zajtrk, kosilo, večerja, nočitev v ger kampu)

 


10. JULIJ, 4. dan Khogno Khan – Karakorum - Tsenker

Ta dan se najprej odpeljemo do Karakoruma, nekoč glavnega mesta Mongolskega cesarstva. Danes malo mesto, je pred stoletji zlahka tekmovalo z najpomembnejšimi mesti takratnih kitajskih dinastij. Ogledali si bomo nekoč mogočni budistični samostan Erdene Zuu, ki je bil leta 1930, ko je v deželi vladalo izrazito protiversko vzdušje, precej poškodovan. Kljub temu pa svetišče še vedno obdaja mogočno obzidje s številnimi stupami. Po kosilu se ustavimo pri ostankih mesta Khar Balgas, nekoč prestolnice Ujgurskega kraljestva. Nato se odpeljemo v dolino Tsenker, ki slovi po mnogih toplih zdravilnih vrelcih in v katerih si lahko privoščimo toplo kopel. (zajtrk, kosilo, večerja, nočitev v ger kampu)

 

 


 11. JULIJ, 5. dan Tsenker – Terkhiin Tsagan Lake

Po zajtrku nas najprej čaka vožnja po slikoviti pokrajini. Stepe počasi zamenja razgibana narava s kopastimi, z drevjem poraščenimi gorami, med katerimi se skrivajo kristalno čista jezera. Na prostranih pašnikih ob cesti srečujemo vedno več jakov. Pozno popoldan prispemo do jezera Terkhiin Tsagan in se nastanimo v gerih, ki bodo naš dom za naslednji dve noči. Jezero, ki so ga pred milijoni let izoblikovali potresi in zemeljski premiki danes obkrožajo slikovite soteske in ugasli vulkani. (zajtrk, kosilo, večerja, nočitev v ger kampu )

 


 12. JULIJ, 6. dan Jezero Terkhiin Tsagan

Dan ob jezeru. Dopoldan se po želji z vozili zapeljemo pod vrh vulkana Khorgo, od koder nas do samega roba kraterja loči le še nekaj sto metrov hoje. Z roba se odpira mogočen razgled na jezero in okoliško pokrajino. Narava okoli jezera nudi številne možnosti za izlete in druge aktivnosti: sprehode, opazovanje ptic, za bolj pogumne pa tudi plavanje. Lahko si privoščite veslanje po jezeru, se preizkusite v jahanju mongolskih konj ali pa v ribolovu. Seveda pa lahko ob jezeru tudi samo počivate in uživate v nedotaknjeni naravi. (zajtrk, kosilo, večerja, nočitev v ger kampu)

 


13. JULIJ, 7. dan Jezero Terkhiin Tsagan – Khangai

Po zajtrku zapustimo naš ger kamp in nadaljujemo proti gozdovom in planotam gorskega predela Khangai. Do jezera Zuun, kjer bomo prespali nas čakajo slikovito speljana cesta, lepi razgledi, prečkanje številnih potokov in številni fotografski postanki. Jezero Zuun, ki se nahaja približno 2000 metrov nad morjem obdajajo sveži borovi gozdovi, voda v njem pa je presenetljivo slana. Če bo nebo jasno, nas pričaka veličasten sončni zahod.  (zajtrk, kosilo, večerja, nočitev v ger kampu)

 


14. JULIJ, 8. dan Khangai range – Jezero Khuvsgul

Ta dan prispemo do jezera Khuvsgul, naše najbolj oddaljene točke na potovanju. Khuvsgul leži blizu ruske meje in je največje jezero v Mongoliji, ter drugo največje v Aziji. Čeprav je staro okoli dva milijona let, pa ga domačini radi imenujejo »mlajša sestra sestrskega jezera«, saj ga ena od rek povezuje s starejšo sestro, Bajkalskim jezerom. Jezero je dolgo kar 130 kilometrov in globoko do 260 metrov, pozimi pa običajno v celoti zamrzne. Popoldan se namestimo v udobnem ger kampu ob jezeru. (zajtrk, kosilo, večerja, nočitev v ger kampu )

 


15. JULIJ, 9. dan Jezero Khuvsgul

Umirjen dan ob čudovitem jezeru. Okolica jezera slovi po bogatem živalskem svetu – tu lahko z malo sreče vidimo tako kozoroge in jelene, kot sibirskega losa in rjavega medveda. Tu pa bivajo tudi soboli in rosomahi. Lokalni vodniki nam bodo po želji pripravili kopico zanimivosti, s katerimi bomo bogato zapolnili dan: od sprehodov, do jahanja konj, ali obiska rejcev jelenov …  (zajtrk, kosilo, večerja, nočitev v ger kampu)

 


16. JULIJ, 10. dan Jezero Khuvsgul – Murun

Po poznem zajtrku nas čaka še zadnji sprehod ob jezeru, nato pa prevoz na jug, do 140 kilometrov oddaljenega mesta Murun, upravnega središča regije Khuvsgul. Tu je letališče od koder prihodnji dan poletimo nazaj proti Ulanbatorju, danes pa se sprehodimo po mestu in si pogledamo kakšno je življenje odmaknjenega provincialnega mongolskega kraja.   (zajtrk, kosilo, večerja, nočitev v ger kampu)

 


17. JULIJ, 11. dan Murun – Ulanbator – Khustai NP

Po zajtrku sledi prevoz do letališča in polet do glavnega mesta. Kljub temu pa se še ne podamo v prestolnico, ampak v Narodni park Khustai. Park slovi po Prževalskih konjih, zadnjih divjih konjih na svetu. Prav tako je park življenjski prostor za volkove, jelene, svizce, mnoge ptice ujede in pa seveda za številne divje cvetlice. (zajtrk, kosilo, večerja, nočitev v ger kampu)

 


18. JULIJ, 12. dan Khustai NP - Ulanbator

Dobrih sto kilometrov nas loči od glavnega mesta. Po prihodu v Ulanbator se nastanimo v hotelu, si malo oddahnemo, popoldan pa izkoristimo za sprehod po mestu, po želji za ogled muzeja dinozavrov, ali pa za kakšen nakup spominkov ali pletenin iz slavne kašmirske volne. (zajtrk, večerja, nočitev v hotelu 4*)

 


19. JULIJ, 13. dan Ulanbator – polet proti Evropi

Po odhodu na letališče opravimo vse potrebne formalnosti, nato pa z vmesnim postankom poletimo nazaj proti domačim krajem. (zajtrk)

 


20. JULIJ, 14. dan Prihod domov

Pristanek na enem od bližnjih letališč (najverjetneje Zagreb ali Benetke) in prevoz do Ljubljane.

 


 PRIJAVA IN INFORMACIJE: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  ali  01 320 06 08 

 

CENA POTOVANJA:  3.090 EUR osebi

Cena je izračunana na osnovi 14 prijavljenih potnikov.

 

Doplačilo v primeru manjšega števila prijavljenih potnikov: 

10 – 11 potnikov:   200 EUR po osebi
12 – 13 potnikov:   100 EUR po osebi

 
V ceno je vključeno:

 • prevoz iz Ljubljane do odhodnega letališča in nazaj
 • let do Ulanbatorja in nazaj (preko enega od vmesnih letališč) v ekonomskem razredu
 • vse letališke takse
 • lokalni let Murun - Ulanbator
 • dve nočitvi v Ulanbatorju v hotelu 4* z zajtrkom
 • 9 nočitev v dvoposteljnih gerih z zajtrkom
 • vsa kosila in večerje (razen 2 x kosilo - glej opis pri programu)
 • vsi prevozi po Mongoliji z ruskimi kombiji na štirikolesni pogon
 • ura jahanja mongolskih konj
 • obisk rejcev jelenov
 • vse vstopnine po programu
 • vse napitnine lokalnim izvajalcem programa
 • vstopni vizum
 • lokalni, angleško govoreči vodnik
 • slovenski vodnik

     

 V ceno ni vključeno:    

 • prehrana, ki ni navedena v programu (2 x kosilo)
 • zavarovanja (zdravstvena, rizik odpovedi – opcijsko, uredimo po želji)
 • stroški po osebnih naročilih

 

 Opcijska doplačila:

 • zavarovanje v primeru odpovedi (v primeru zdravstvenih razlogov): 5,5 % cene
 • zdravstveno zavarovanje na poti (cena je odvisna od izbranega paketa, od 18,99 EUR do 28,48 EUR)
 • Doplačilo za enoposteljno sobo oziroma ger: 250 EUR

 

Način plačila: Ob prijavi se poravna 1.100 EUR (+ morebitno zavarovanje), preostanek pa do 25. maja 2018

 

Najmanjše število potnikov za izvedbo potovanja: 10

 

Doplačila – s plačilom potovanja so plačane vse zgoraj naštete stvari – torej na poti NI nobenih doplačil več, kot so razne vstopnine, napitnine …

 

Viza: Za obisk Mongolije slovenski državljani potrebujemo vizo, ki se jo uredi na mongolski ambasadi na Dunaju. Ureditev vize je všteta v ceno potovanja, veljavnost vašega potnega lista pa mora biti še najmanj 6 mesecev po zaključku potovanja.

 

Cepljenja: Za obisk Mongolije ni zahtevanih nobenih cepljenj. Kljub vsemu pa vam priporočamo, da se glede podrobnosti obrnete na Ambulanto za potnike, ki jo najdete v vseh večjih slovenskih mestih. Na internetu pa na: http://www.zdravinapot.si/

 

Spanje v gerih: ger je mongolsko ime za jurto. Običajno sta v njem dve postelji, ter »gašperček«, ki vam ga zvečer po želji zakurijo. Udobje ni nič slabše kot v hotelu. Toaletni prostori so skupni in čisti, prav tako je na voljo tudi topla voda za tuširanje. Spanje v gerih ima poseben čar!

 

PRIJAVA IN INFORMACIJE NA This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   ALI 01 320 06 08

 

Ljubljana, 1.12.2017